Ψήφος για μια νέα πορεία

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «σοφό». Οι Έλληνες πολίτες, εν μέσω έντονων πολιτικών συγχύσεων, έδωσαν νέα ισχυρή εντολή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις, καθώς και νομιμοποιητική ισχύ στον Πρωθυπουργό για τη συνέχιση του πολιτικού έργου, που διακόπηκε βιαίως τον Αύγουστο.

Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ»

Μάλιστα, η είσοδος των ΑΝ.ΕΛ., παρά τις δημοσκοπικές προβλέψεις περί του αντιθέτου, έδωσε τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, χωρίς «βαρίδια» ή προαπαιτούμενα «στρογγυλοποιήσεων» της πάταξης της διαπλοκής, που πιθανόν να ετίθετο, κατά έμμεσο τρόπο, εάν απαιτούνταν η σύμπραξη και τρίτου κόμματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή «Ποτάμι») για την σχηματισμό κυβέρνησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε η πλήρης δικαίωση της πολιτικής επιχειρηματολογίας, που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την ανάγκη να κυβερνήσει η Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας μετά την «διακεκαυμένη» επτάμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων και της μετωπικής σύγκρουσης με το «Ευρωϊερατείο» και να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Η ψήφος αυτή έχει, σίγουρα, χαρακτήρα σημαντικού πολιτικού ρεαλισμού. Εμπεριέχει την απαίτηση μιας σοβαρής κυβερνησιμότητας, την μείωση των δυσμενών ρυθμίσεων στον δημοσιονομικό πυλώνα του τρίτου μνημονίου, εν σχέσει με τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, την αποτελεσματική μείωση του δημοσίου χρέους και την ένταξη, επιτέλους, της Χώρας στον ορίζοντα των διεθνών επενδύσεων, την επανεκκίνηση της οικονομίας με την ορθολογική και διαφανή διαχείριση των επενδυτικών προγραμμάτων Γιουνκέρ (35 δις) και Ε.Κ.Τ. (30 δις από την ποσοτική χαλάρωση του Ευρώ). Πρωτίστως, όμως, η ψήφος αυτή έχει τον χαρακτήρα εντολής χτυπήματος της παρασιτικής ολιγαρχίας και του «συστήματος παρακμής», που «λεηλάτησε», στην κυριολεξία, τον εθνικό πλούτο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και μετέτρεψε την Χώρα σε «αποικία χρέους» και «παράδεισο της κλεπτοκρατίας».

Ήδη, η νέα Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας, που συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό και ορκίσθηκε, χωρίς καμία ολιγωρία, πρέπει να υλοποιήσει τις ανωτέρω πολιτικές εντολές της ψήφου του Λαού και να βγάλει την Χώρα από την «λάσπη», που βρίσκεται «κολλημένη», εν μέσω του μνημονιακού «οδοστρωτήρα». Οφείλει να αναδείξει τα πατριωτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος εξόδου από την οικονομική κρίση, κατανέμοντας δίκαια τα βάρη και προστατεύοντας τα αδύναμα στρώματα από την οικονομική ολιγαρχία και το «σύστημα παρακμής». Στην πρώτη, δύσκολη μεταβατική περίοδο, η οποία, αντικειμενικά, θα αποτελέσει και το πιο κρίσιμο πολιτικό «τεστ» ετοιμότητας και αντοχής της, θα πρέπει να φροντίσει για την κοινωνική μέριμνα, τα συστήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναδιανομή του εισοδήματος και την αλλαγή τυχόν δυσβάσταχτων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, οφείλει να υλοποιήσει, επιτέλους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, μέσω προγραμματισμένων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, σε ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δίπλα σ’ αυτόν, για δημιουργία ποιοτικών μονάδων παραγωγής διατροφικών αγαθών, όπου η Χώρα μας έχει τεράστιο έλλειμμα, το οποίο πρέπει να καλυφθεί, καθώς και σε άλλους τομείς, που η Ελλάδα έχει πρόδηλα συγκριτικά πλεονεκτήματα (ενέργεια, ορυκτός πλούτος, τουρισμός, υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες).

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον της Χώρας, παράλληλα με το κυβερνητικό έργο, το οποίο πρέπει να είναι σοβαρό και αποτελεσματικό, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς αμφισημίες, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ενός μεγάλου πατριωτικού, δημοκρατικού, προοδευτικού κοινωνικού μετώπου, το οποίο, αφενός, θα αποτελεί την «ασπίδα» για την πολιτική υποστήριξη της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας και, αφετέρου, θα υλοποιεί τον απαιτούμενο λαϊκό έλεγχο για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ “ΕΡΕΥΝΑ” 

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=hl

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Ψήφος για μια νέα πορεία"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.