Του Γιώργου Παπασίμου, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο
Τα τραγικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της βαρβαρότητας των μνημονίων από το 201o, έχουν οπλίσει με αποφασιστικότητα και καρτερικότητα τους Έλληνες πολίτες, που δείχνουν υποψιασμένοι περισσότερο από ποτέ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ “ΔΙΑΛΟΓΟ” (ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)
Παρά τη συντονισμένη επίθεση από το ελληνικό κατεστημένο και την ευρωπαϊκή ολιγαρχία κατά της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας και την προσπάθεια απαξίωσής της, στο πλαίσιο της αποδόμησης, εκ των προτέρων, οποιουδήποτε αριστερού σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και τις προθέσεις της.
Σύμφωνα με την έρευνα της Mark, για την χρονική περίοδο 5-7 Μαΐου 2015, το 56,7% των ερωτηθέντων κρίνει ότι πρέπει να μείνουν απαράβατες οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αποτροπή ομαδικών απολύσεων κ.λπ.), «έστω και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη».
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσοστό συνοδεύει αυτήν την επιλογή, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ 15,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τη Νέα Δημοκρατία (ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 36,2% και η ΝΔ 21%).
Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;
Για πρώτη φορά από την περίοδο της Μεταπολίτευσης οι ψηφοφόροι των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, αυτοί δηλαδή που προσδοκούν την 13η σύνταξη, την αύξηση του κατώτατου μισθού και θέλουν να διαφυλάξουν τα εργατικά δικαιώματά τους, αποφασίζουν να στηρίξουν τα συμφέροντά τους.
Η επιλογή τους, λοιπόν, δεν είναι ούτε συναισθηματική ούτε παραδοσιακή. Αυτό σημαίνει πως έχουν απελευθερωθεί από παράταιρα δεσμά, εμμονές και κομματικές αγκυλώσεις και γυρίζουν την πλάτη στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Σημαντικότατη εξέλιξη και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά στις εξελίξεις, σε μία από τις χώρες του Νότου που υποφέρει από την καπιταλιστική κρίση και έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους και πειραματόζωο- δείγμα υποταγής.
Η αδυναμία του καπιταλισμού να βγει ομαλά από την κρίση τον οδηγεί σε επιλογές πανικού, σε «αυθόρμητες» επιθέσεις κατά των εργαζομένων και του κράτους Πρόνοιας, που ναι μεν διογκώνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις και μεταφέρουν το χρήμα σε μικρές ολιγαρχικές ομάδες, από την άλλη όμως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε «ανεξέλεγχτες» καταστάσεις.
Ο κόσμος της Δύσης που έζησε στην ευμάρεια, που γνώρισε τον καταναλωτικό παράδεισο δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα τη μετάλλαξή του σε ένα υποχείριο χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή και μέλλον.
Ασυνείδητα οι Έλληνες βλέπουν στο «πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που μάχεται να ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες και να εξασφαλίσει όλα όσα τους αποστέρησαν. Δεν αντιλαμβάνονται πως ένα αριστερό κόμμα όφειλε να φερθεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, δεν αποτελεί γι’ αυτούς ιδεολογική επιβεβαίωση. Γι’ αυτό και πιάνονται από ένα προεκλογικό πρόγραμμα και, για πρώτη φορά, ζητούν από το κόμμα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να το εφαρμόσει.
Συνηθισμένοι, όμως, στις υπαναχωρήσεις των αστικών κομμάτων και πιθανώς επηρεασμένοι από τις σφοδρές επιθέσεις των ΜΜΕ κατά της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, μειώνουν τις προσδοκίες τους και αξιολογούν θετικά το κυβερνητικό έργο, αλλά με ποσοστά εμφανώς κατώτερα εκείνων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν το απαράβατο των «κόκκινων γραμμών», αν πρόκειται να επέλθει ρήξη μειώνεται στο 39,3%. Την ίδια ώρα όμως είναι πολύ ψηλό το ποσοστό (65,9% έναντι 30,7%) όσων προτιμούν τον συμβιβασμό από τη ρήξη, ακριβώς επειδή δεν θέλουν (ή τους τρομάζει η «επιστροφή στη δραχμή»).
Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Mark, σταθερή είναι η πεποίθηση της κοινής γνώμης, με ποσοστό 56,6%, έναντι του 23,4%, ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα σήμερα, εάν στις εκλογές είχε επικρατήσει η ΝΔ.
Ελπιδοφόρα τα ευρήματα που ανοίγουν τεράστιες προοπτικές.
https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=hl
No Replies to "Η επιλογή τους δεν είναι ούτε συναισθηματική ούτε παραδοσιακή"