Χωρίς ανάπτυξη το χρέος θα πολλαπλασιάζεται

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί τον πυρήνα του σημερινού ελληνικού προβλήματος, αφού χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η ανάκαμψη της χώρας, η μείωση του χρέους και η ευημερία του λαού.

΄Εστω κι αν τη δεδομένη στιγμή η αγωνία της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας και της ελληνικής κοινωνίας είναι να υπάρξει απεγκλωβισμός από την οικονομική στενότητα μέσα από μια συμφωνία πρωτίστως με το Eurogroup, οι ανάγκες της χώρας επιβάλλουν επιτακτικά να αρχίσει να απλώνεται μια νέα στρατηγική διεξόδου από τη βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, που θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

1282160524Lightbulb

Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγο ολοκληρώθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με συντονιστή τον δικηγόρο και μέλος του Δ.Σ. της Πολιτικής Κίνησης Ιδεών και Δράσης του «ΠΡΑΤΤΩ» Γιώργο Παπασίμο, με θέμα «Η Ελληνική στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη: Προϋποθέσεις, στόχοι, προοπτικές» (9/3/2015).

Ομιλητές ήταν ο Νίκος Λέανδρος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ», ο Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του «ΠΡΑΤΤΩ» και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

anaptiji

Οι ομιλίες άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές της διάρθρωσης και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας και αποσαφήνισαν τη σημασία όρων όπως χρέος, έλλειμμα, δημοσιονομική ισορροπία, πληθωρισμός, αποπληθωρισμός, πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας, δανεισμός, χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, υποτίμηση και υπερτίμηση του νομίσματος.

Αυτό που τονίστηκε είναι πως η αποβιομηχάνιση και η “στρεβλή” αύξηση του ΑΕΠ, η παράλυση του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, ιχθυοκαλλιέργεια…) προϋπήρξαν της κρίσης, απλώς με τη βίαιη μνημονιακή πολιτική, μετά το 2010, διογκώθηκαν, συρρικνώνοντας κι άλλο την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των εργαζομένων, επιφέροντας τεράστια τραύματα στο όποιο κράτος πρόνοιας και σε τομείς όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός.

news_3113_38871

Ο παραπέρα δανεισμός της χώρας που υποθηκεύει την ανεξαρτησία της και υπονομεύει τη Δημοκρατία, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Χωρίς ανασύνταξη δυνάμεων και αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος.

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει αξιοποιώντας τον ορυκτό της πλούτο, το υπέδαφος, την ενέργεια, τον τουρισμό και τη ναυτιλία της, αξιοποιώντας το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό της και τους νέους ανθρώπους της.

Απαιτείται όμως η ανάπτυξη να είναι πλήρως θεμελιωμένη στην κατεύθυνση της ανόδου του βιοτικού επιπέδου του λαού, της ισόρροπης κατανομής του πλούτου, της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της ανάδειξης των ικανοτήτων του νέου επιστημονικού δυναμικού της.

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Χωρίς ανάπτυξη το χρέος θα πολλαπλασιάζεται"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.