Αυτή θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχείς συσκέψεις στην πλατεία Κουμουνδούρου για την επόμενη ημέρα των εκλογών και συγκεκριμένα τη στελέχωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στο κόμμα θεωρούν δεδομένη την πρωτιά, δίνουν πολλές πιθανότητες στην αυτοδυναμία και αναζητούν τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας το κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρό, θα αποτελείται από 10 υπουργεία, δύο εκ των οποίων, όπως εκτιμάται, θα έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ή κατά το κοινώς λεγόμενο θα είναι «υπερυπουργεία».

Ξεκινώντας πάντως από τον στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα οι Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης διεκδικούν θέσεις ο μεν πρώτος στο υπουργείο Επικρατείας και ο δεύτερος θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όσον αφορά τώρα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, και συγκεκριμένα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να την εμπιστεύεται στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος.

Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Οικονομικών θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν είτε ως αναπληρωτές είτε ως υφυπουργοί οι, Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αρμοδιότητα ο δεύτερος σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Φέρεται επίσης να δημιουργούνται δύο «υπερυπουργεία». Το πρώτο θα είναι το Προεδρίας, που θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επικεφαλής θα είναι πιθανόν η δραστήρια βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το δεύτερο «υπερυπουργείο» θα είναι αυτό της Ανάπτυξης. Θα  περιλαμβάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου. Αναμένεται να το αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα υπάρχει αναπληρωτής υπουργός αλλά και κάποιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να το αναλάβει ο καθηγητής πολιτικών θεωριών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Κοτζιάς.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του Τάσου Κουράκη και της Θεανώς Φωτίου. Σε θέση γ.γ. αναμένεται να τοποθετηθεί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος θα ασχοληθεί -μεταξύ άλλων- και με τον διάλογο για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.

Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «παίζουν» τα ονόματα του Αλέξη Μητρόπουλου αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη, ενώ στο υπουργείο Υγείας ίσως εμπλακεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα της Νάντιας Βαλαβάνη, του Θοδωρή Δρίτσα που είναι και ο αρμόδιος τομεάρχης και του Γιώργου Βαρεμένου.

Tο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Μετανάστευσης πιθανόν να το αναλάβει ο Δημήτρης Τσουκαλάς.

Είναι ωστόσο πολύ πιθανόν στα δύο τελευταία υπουργεία, το Εθνικής Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετήσει Εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς για ευνόητους λόγους.

Σε περίπτωση, δε, μετεκλογικής συμμαχίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αν το κόμμα μπει στη Βουλή, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η εμπλοκή και του Πάνου Καμμένου ή άλλων βουλευτών του κόμματος του.

Όπως και να έχει σε μία εβδομάδα από σήμερα θα γνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χειριστεί μία από τις κρισιμότερες περιόδους της χώρας μετά τη μεταπολίτευση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Αυτή θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.