Τώρα να διαβούμε τον… Ρουβικώνα ποταμό

Του Γεωργίου Παπασίμου

Η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή:  Ή θα διαβεί τον Ρουβικώνα ποταμό και θα καταλάβει τη Ρώμη ή θα μείνει στην μια πλευρά, ασκώντας «ψευτοδιαχείριση» και υλοποιώντας ημίμετρα και όχι ριζικά και οραματικά μέτρα που θα απογυμνώσουν από την προστατευτική ομπρέλα την πλειονότητα του ελληνικού λαού και θα τον αφήσουν έρμαιο σε ένα βίαιο, «καταιγιστικό» τσουνάμι.

Ήδη, όλα όσα κάνει –και οφείλει να κάνει– η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργαζόμενων δυνάμεων, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, επιβαρύνουν το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, χωρίς να ανοίγουν νέους δρόμους που θα αποκαταστήσουν την αδικία, την έλλειψη αξιοκρατίας, την έλλειψη ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Ενώ, δηλαδή, το κυρίως πλαίσιο το θέτει η τρόικα και η κυβέρνηση κινείται με κεκτημένη ταχύτητα υποχρεωμένη από τις δεσμεύσεις της, το δευτερεύον –αλλά ίσως πιο ουσιαστικό–, εκείνο που αφορά στην παράλληλη πορεία για την άρση των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, συνεχίζει να είναι το μέγα ζητούμενο.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς που βρίσκονται στην εξουσία θα πρέπει να επιδείξουν μια υπέρμετρη κοινωνική ευαισθησία, αλλά και, αρχίζοντας από τα πιο μικρά πράγματα, να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση σε κάθε τους κίνηση –αποκαλύπτοντας μιας επιθετική οραματική αντίληψη της νέας πραγματικότητας– ώστε να ανασάνει η οικονομία και να βγει από τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης.

Σε όλα τα μέτρα που προωθούνται στη Βουλή θα πρέπει να είναι εμφανής η κοινωνική διάσταση, να χαρακτηρίζονται δηλαδή από ευαισθησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας χωρίς εξαιρέσεις και σκιές.

Τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά στην κυβέρνηση είναι τρία: τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις και η ανεργία, με κοινό παρανομαστή ευρεία κοινωνικά στρώματα που έχουν πληρώσει πανάκριβα την κρίση.

Στα κόκκινα δάνεια θα κριθούν πολλά. Η αποφασιστικότητα της  κυβέρνησης και η πρόθεσή της να κρατήσει την οριογραμμή απέναντι στους ίδιους αδίστακτους δανειστές που επιχειρούν να θέσουν εκτός προστασίας το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, σε μια στιγμή που το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή διαπιστώνει πως οι Έλληνες έχουν εξαντληθεί και δεν αντέχουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν την κορωνίδα, καθώς, πέρα από την πλήρη οικονομική καταστροφή που θα σημάνουν για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, σηματοδοτούν το τέλος μιας παράδοσης: η ιδιοκτησία σπιτιού αποτελεί για δεκαετίες ουσιαστικό θεμέλιο ασφάλειας και προστασίας.

Η απελευθέρωση των κατασχέσεων θα αποδειχτεί εύφλεκτο υλικό που μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να ανατρέψει τις ισορροπίες και να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Στις συντάξεις παίζεται η αξιοπρέπεια των πολιτών και η ισοτιμία στην ασφάλιση δεν μπορεί παρά να αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο της οικονομίας.

Η ανεργία θα πρέπει να πάψει να αποτελεί τον εφιάλτη που θα στοιχειώνει, μέχρι τη ριζική αντιμετώπισή της, τα όνειρα της Αριστεράς. Η εκτόξευσή της έχει φτωχοποιήσει τεράστιες κοινωνικές ομάδες και.

Την ίδια ώρα, δύο ακόμη στοιχεία της πολιτικής που πρέπει να ξεδιπλώσει η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση είναι το ήθος στη διαχείριση της εξουσίας και η αποτελεσματικότητά της απέναντι στην ολιγαρχία.

Η εξουσία είναι δανεική και αποτελεί χρέος του Αλέξη Τσίπρα να την αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Οποιαδήποτε ένδειξη αλαζονείας θα πρέπει να συντρίβεται εν τη γενέσει της.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξηλωθεί το καθεστώς ανομίας που επέτρεψε να αναπτυχθεί μια παρασιτική οικονομία και να ξεκληριστεί η ολιγαρχία και όλοι οι αφανείς και εμφανείς κλεπτοκρατικοί μηχανισμοί της πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας δείχνει πως έχει τη διάθεση, οφείλει όμως να τη μετουσιώσει, τους επόμενους 2-3 μήνες, σε αποτελεσματικές πράξεις που θα δυναμώσουν τον κορμό της οικονομίας, θα ελαφρύνουν το χρέος και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για μια ανθρώπινη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Twitter: @PapasimosG

https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=hl

 

 

 

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Τώρα να διαβούμε τον… Ρουβικώνα ποταμό"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.