Το τέλος της υποταγής

Τα πράγματα είναι απλά. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δανειστές μας, αλλά και η εσωτερική αντιπολίτευση. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν και λένε πως θέλουν μια συμφωνία και το μόνο που απαιτούν είναι … μεταρρυθμίσεις.

Του Γεωργίου Παπασίμου

Η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας δηλώνει πως η εντολή που πήρε από τον Ελληνικό Λαό, ήταν να τερματίσει τα μνημόνια και να δοθεί μία έντιμη και επωφελής λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ.

Τι πηγαίνει τότε στραβά και οι διαπραγματεύσεις «έχουν χτυπήσει κόκκινο»;

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ το έθεσε με απόλυτη καθαρότητα: Η Έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας «δεν θα δώσει μαγική λύση» στην Ελλάδα, η οποία έχει να αποφασίσει μεταξύ μιας προσφοράς, που της έχει γίνει και είναι καλή και της … χρεοκοπίας.

Πώς, αλήθεια, να νιώθει ο πρωθυπουργός της Χώρας Αλέξης Τσίπρας, έχοντας το βάρος της ανατροπής του καταστροφικού μνημονιακού «οδοστρωτήρα» και της πορείας της Ελλάδος, όταν βλέπει να παραποιείται πλήρως η πραγματικότητα και η λύση να μην διαφαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων θιασωτών της πιο άγριας και απάνθρωπης λιτότητας;

Τι να σκέφτεται, όταν «βαπτίζουν» ξεδιάντροπα «μεταρρυθμίσεις» τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο την «ιδέα» μιας «αποικίας χρέους» και φθηνού εργατικού δυναμικού, μιας Χώρας, στο περιθώριο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, που θα έχει μια μονοδιάστατη κατεύθυνση: Να διαφυλάξει τη νέα τάξη πραγμάτων, να διευρύνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, να υποσκάψει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, τσαλαπατώντας βάναυσα το δικαίωμα ενός Λαού να αποφασίζει με την ψήφο του, για την πορεία του.

Αυτή είναι, λοιπόν, η «Ευρωπαϊκή καλή πρόταση», που την επιζητά ασθμαίνως και η πλειοψηφία της Ελληνικής αντιπολίτευσης, εκείνη που «πετάει στο καλάθι των αχρήστων» τις διαπραγματεύσεις μηνών, τις Ελληνικές εκκλήσεις για λογική και την αντιμετώπιση ενός μη διαχειρίσιμου χρέους. Εκείνη, που αποσιωπά την πραγματικότητα της αποτυχίας όλων των προγραμμάτων λιτότητας και της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, που διέλυσε την Χώρα από την προηγούμενη πενταετή μνημονιακή «θύελλα».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως, ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος: «Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό … Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», συμπλήρωσε, υπονοώντας για πολλοστή φορά, πως η υποχώρηση των θεσμών απέναντι στις θέσεις αρχής της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας μόνο ως «μαγεία» θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Οδεύουμε, λοιπόν, προς το φινάλε, που φαίνεται να είναι αντάξιο των αρχαίων Ελληνικών τραγωδιών, στις οποίες, σημειωτέον, υπήρχε πάντοτε ο «από μηχανής θεός», που έδινε την σωστή λύση. Το είπε, εξάλλου, και ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις: «Η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για αποφάσεις».

Η Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, επιτέλεσε το πολιτικό καθήκον της, με βάση την εντολή του Λαού, θέτοντας στην διαπραγμάτευση τις λογικές και ρεαλιστικές «κόκκινες γραμμές» της Χώρας, προκειμένου η επικείμενη συμφωνία να απεμπλέξει την Ελλάδα από την παραμονή της στο στάδιο του «διεθνούς πειραματόζωου». Το τέλος του φόβου, της υποταγής και των φαντασιακών ψευδαισθήσεων έχει φθάσει και αφορά όλα τα μέρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ “ΕΡΕΥΝΑ” ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Το τέλος της υποταγής"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.