Τουρκικά «Σύνορα της καρδιάς» και ελληνική «Αποικία χρέους»

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Όχι μόνο γιατί βυθίζεται καθημερινά από το αδιέξοδο μνημονιακό «οδοστρωτήρα», αλλά και γιατί εντείνεται σε απίστευτο βαθμό η τουρκική επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός της μέχρι και αυτής της Συνθήκης της Λωζάννης, μια ισχυρή διεθνή Συνθήκη, χωρίς νομικά κενά, που αποτελεί και την ιδρυτική πράξη του σημερινού τουρκικού κράτους!

Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Site: http://www.gpapasimos.gr, Twitter: @PapasimosG

Ιστορικά από την απελευθέρωσή της, το 1830, η Ελλάδα δέχτηκε προσβολή της εδαφικής της ακεραιότητας και των εν γένει δικαιωμάτων της από τη γείτονα χώρα, πάντα όταν τελούσε σε κατάσταση αδυναμίας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πορεία των τελευταίων ετών μέσω της μνημονιακής «κηδεμονίας», που οδηγεί στη μετατροπή της χώρας σε «αποικία χρέους» του Βερολίνου, δικαιώνει, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, την οδυνηρή πρόβλεψη που έκανε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης, το 1993, στο επίμετρο του βιβλίου του «Θεωρίας του Πολέμου». Σύμφωνα με αυτήν θα κινδυνεύσει η χώρα μας σε εθνικό επίπεδο, όταν θα αναζητήσει οικονομικό «προστάτη» εντός της Ευρώπης, εννοώντας τη Γερμανία, καθ’ όσον είναι γνωστό ότι από την ίδρυση του ενιαίου γερμανικού κράτους μέχρι και σήμερα, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε αφανώς, υπάρχει απόλυτη ταύτιση των στρατηγικών γεωπολιτικών στοχεύσεων Βερολίνου-Άγκυρας.

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Αποδυναμωμένη οικονομικά με ηγεσίες σε πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο κατώτερες των εθνικών και κοινωνικών περιστάσεων, έτοιμων να «αποικιοποιήσουν» περαιτέρω τη χώρα, αρκεί να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, τα οποία πλέον αποτελούν «δηλητηριώδη καρφιά» στο «σώμα» της.

Είναι τραγικό να μην σημαίνει συναγερμός στην Αθήνα, και γενικά στην Ελλάδα, μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ερντογάν περί πλήρους αναθεώρησης των διπλωματικών και ιστορικών κεκτημένων υπέρ μιας μεγάλης Τουρκίας, που ξεπερνάει τον σημερινό εθνικό της χώρο. Συναγερμός που θα έπρεπε να σημάνει άμεση αξιοποίηση όλων των στρατηγικών συνεργασιών της χώρας, επιθετική διπλωματική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις και, κυρίως, ισχυροποίηση της στρατιωτικής αμυντικής θωράκισης του Αιγαίου, έξω από το στενά πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών.

Η αιτία μιας τέτοιας αφύπνισης από τον λήθαργο της Αθήνας, καθώς και η πλήρης νομιμοποίηση μιας άλλης πολιτικής ,αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος βάζει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι μέσω αυτών των δηλώσεων προσπαθεί να εξαγάγει το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, πλην όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τη σταθερή παντουρκική και νεοοθωμανική αντίληψη που διατυπώθηκε παλιότερα από τον Οζάλ και επικυρώθηκε ιδεολογικά στα πρώτα χρόνια των κυβερνήσεων Ερντογάν από τον Νταβούτογλου. Δεν πρόκειται, δηλαδή, απλά για επικοινωνιακές διακηρύξεις αλλά για τη βαθιά πίστη του σημερινού τουρκικού κατεστημένου, έχοντας τις «ευλογίες» του «βαθέως» Βερολίνου και την ανοχή της υπερδύναμης των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στη φάση της αποδόμησης της ως παγκόσμιας «αυτοκρατορικής δύναμης».

«Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε, κατά τη νέα προκλητική εμφάνισή του ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι η χώρα του έχει ιστορικό δικαίωμα να έχει λόγο σε μία ευρύτερη γεωγραφία που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και εκτείνεται μέχρι… τη Σιβηρία, «αδελφές περιοχές»: «Θα πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας εάν θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά το τι συμβαίνει από τη Γάζα έως την Σιβηρία, όπου μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό».

Πρόσθεσε δε ότι «τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτά τα μέρη, θα είναι στιγμή που θα έχουμε παραιτηθεί από την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία, μαζί με τους 79 εκατομμύρια πολίτες της, έχει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της με τα οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

Τι άλλο άραγε, πρέπει να ειπωθεί για να αφυπνιστεί η Ελλάδα, πριν οδηγηθεί στον απόλυτο αυτοχειριασμό της;

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Τουρκικά «Σύνορα της καρδιάς» και ελληνική «Αποικία χρέους»"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.