Πατριωτισμός και Αριστερά

«Πατριωτισμός και Αριστερά» είναι το νέο βιβλίο του Καθηγητή και Προέδρου της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» Νίκου Κοτζιά, και τώρα πια υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, που έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του στα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Πρόκειται για μία σημαντικότατη πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, με τις μεγάλες αγωνίες και τις συγχύσεις που επέφερε ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» και η «βύθιση» της χώρας από το «σύστημα παρακμής» που την κυβερνούσε στις «ολισθηρές ράγες» της δημιουργίας μιας σύγχρονης «αποικίας χρέους», που, αντικειμενικώς, αφορά και την υπονόμευση και αφαίρεση σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Μπροστά σ’ αυτή την κρίσιμη ιστορική πορεία για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, που θα μπορούσε κανείς να την παραλληλίσει «αναλογικά» σε επίπεδο κινδύνων σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μ’ αυτήν της περιόδου προ της Μικρασιατικής Καταστροφής και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Αριστερά ως «Κυβέρνηση Σωτηρίας» με πυρήνα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις άλλες προοδευτικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις έχει αναλάβει πλέον τα ηνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση και «καθαρότητα» απόψεων και θέσεων που αφορούν στα μείζονα εθνικά θέματα. Κι αυτά έχουν σχέσει και με τον διαχρονικό τουρκικό επεκτατισμό, που «διαχέεται» πέραν της Κύπρου και του Αιγαίου και σε άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Σκόπια) και με το σύγχρονο εθνικό θέμα της μετατροπής της χώρας μας σε «αποικία χρέους» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, ότι ο πολιτικός αγώνας, που θα πρέπει να δοθεί από το αντιμνημονιακό, πατριωτικό, δημοκρατικό, προοδευτικό Μέτωπο Σωτηρίας και την Κυβέρνηση Σωτηρίας, θα έχει και ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με τα ταξικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία για την κοινωνική αλλαγή.

Ισχυρό ιστορικό συμβολικό προηγούμενο για την Ελλάδα υπάρχει και είναι η δημιουργία του Ε.Α.Μ., μπροστά στο φάσμα της Κατοχής από τη «ναζιστική μπότα» και την ανάγκη απελευθέρωσης της Ελλάδας και της προστασίας του λαού.

Αντίστοιχες, αναλογικά, συνθήκες αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και, γι’ αυτό, οι καιροί απαιτούν τη μετατροπή της κυβέρνησης σε ένα σύγχρονο Ε.Α.Μ. από τις αντιμνημονιακές, δημοκρατικές, προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Προγράμματος Σωτηρίας.

Γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και τις ιδεολογικές ασάφειες και συγχύσεις οι οποίες υπάρχουν και σε τμήματα της Αριστεράς, όπου προτάσσονται μονομερώς ιδεολογικά ζητήματα σε σχέσει με τα εθνικά θέματα και εμφανίζεται απαραδέκτως να ταυτίζεται ο πατριωτισμός με τον εθνικισμό, έρχεται το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά να «αποκαθάρει την ατμόσφαιρα» και να αποσαφηνίσει την έννοια του «πατριωτισμού», θέτοντας τα θέματα αυτά σε ορθολογική, ριζοσπαστική βάση, στο σημερινό πραγματικό πλαίσιο της χώρας ως «αποικίας χρέους», που τελεί υπό τη «μέγγενη» της μνημονιακής πολιτικής και της διεθνούς επιτροπείας.

Έτσι, κατ’ αυτόν, ο πατριωτισμός συνδέεται με την Αριστερά, αφού: «Πατριωτισμός σημαίνει πολιτικός αγώνας για την διαφύλαξη και ενδυνάμωση:

α) των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού,

β) των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων της χώρας στο διεθνές σύστημα. Αποτελεί βασικό κριτήριο προσδιορισμού των ’’εθνικών συμφερόντων’’, που διασφαλίζει η ενεργητική δημοκρατική εξωτερική και αμυντική πολιτική». Τέλος, ισχυρή πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι: «η αριστερά που νικά σε ’’πολιτισμικούς’’ αγώνες, όπως είναι αυτός του πατριωτισμού, αυξάνει τις προοπτικές επιτυχίας της. Διευκολύνεται για ευρύτερες συμμαχίες και τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης Σωτηρίας».

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Πατριωτισμός και Αριστερά"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.