Ποιος αλήθεια έχει πια αμφιβολίες για το ποιος εξώθησε την Ελλάδα στα όρια του Grexit; Παρά τις άγριες επιθέσεις του «Ευρωιερατείου» κατά της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας και την εμμονή του σε προαπαιτούμενα ώστε να αρθεί, τάχατες, η έλλειψη εμπιστοσύνης, αποκαλύπτεται πως το σχέδιο ήταν εξαρχής άλλο: να οδηγηθεί σε παραίτηση η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη ή η χώρα να οδηγηθεί εκτός της ζώνης του Ευρώ.
Του Γεωργίου Παπασίμου
Μετά την αναγκαστική οπισθοχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και πίσω από τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του για να καμφθεί η ευρωπαϊκή αδιαλλαξία, η αποκάλυψη ενός πενταετούς Grexit που έφερε στον φάκελό του ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η αποχώρηση του Φιλανδού υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup του Σαββάτου, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να υπογράψει τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ταρακούνησε γερά τα νερά της Ε.Ε.
Παρά τα λάθη τακτικής και τις λάθος εκτιμήσεις της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας για την ευελιξία των «γερακιών» των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να μετατρέψει το δημοσιονομικό σε πολιτικό πρόβλημα και να αναδείξει τις πραγματικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Το «ωμό» πρόσωπο της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» που άφησε πίσω του θύμα έναν ολόκληρο λαό και οδήγησε σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εντός της δυτικής Ευρώπης αποκαλύφτηκε σε όλο του το μεγαλείο.
Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, κυρίως οι χώρες της Βαλτικής, επιμένουν: δεν θέλουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και προς τούτο χρησιμοποιούν την πρόφαση των διαπραγματεύσεων, των μεταρρυθμίσεων ή της έλλειψης εμπιστοσύνης. Το σχέδιό τους είναι να βαδίσουν ανενόχλητοι προς μια πιο βολική και ολιγάριθμη ευρωζώνη. Προς όφελος των πιο επιθετικών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων που δεν νοιάζονται για αρχές και ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας αποκάλυψε τις καλά κρυμμένες αντιθέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον Μάριο Ντράγκι («Μην με περνάς για ανόητο» είπε ο πρώτος διακόπτοντας την ομιλία του δεύτερου) και ανάμεσα σε πλήθος χωρών που θεωρούν πως η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι μια Ευρώπη με δεκανίκι.
Ανάγκασαν ακόμη και τον «σκληρό» Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, να δηλώσει πως στη Σύνοδο Κορυφής «η Eυρωζώνη κινδυνεύει με κατάρρευση σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας».
΄Η τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να μιλά για επίτευξη συμφωνίας που είναι ζωτικής σημασίας για Ελλάδα και Ευρώπη και να φωνάζει στην κα Μέρκελ «φτάνει πια».
΄Η τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάϊμαν, ο οποίος στην εφημερίδα «Έστεραιχ» δήλωσε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θέλει να εξωθήσει τους Έλληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης». Μάλιστα, τόνισε «το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία (ΣΣ Σόιμπλε-Μέρκελ) υπάρχουν σε πολλές χώρες».
Ομοβροντίες όμως υπήρξαν και από αλλού: «Η συμπεριφορά του Σόιμπλε είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και αντισυνταγματική» (εκπρόσωποι των Πρασίνων).
«Ο Σόιμπλε είναι ανεύθυνος, τα πολιτικά παιχνίδια του στοχεύουν ανοιχτά στο Grexit και θέτουν το μέλλον της Ε.Ε. σε κίνδυνο» (πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα).
«Αν το Βερολίνο ωθήσει την Αθήνα εκτός της νομισματικής ένωσης θα υπάρξει ένα καταστροφικό σχίσμα με τη Γαλλία» (υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν).
Οι πολιτικές διαφορές και μέσα στις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες που επισήμανε και ο Αυστριακός Καγκελάριος ανακλούν τα διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν κόμματα και μηχανισμοί εξουσίας, τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη λογική της μνημονιακής «λαίλαπας» που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη και την απάνθρωπη λιτότητα προς όφελος των πιο εύπορων χωρών του Βορρά προεξάρχουσας της Γερμανίας.
Οι δηλώσεις της κα Μέρκελ, πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» και «δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» δείχνει το μέγεθος των συγκρούσεων και τη σταδιακή όμως «απομόνωση» της Γερμανίας, που έφτασε να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα των 251 «ναι» στην ελληνική Βουλή και του 61% στο Δημοψήφισμα, να δεχθεί μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ, για τις ιδιωτικοποιήσεις σε «ουδέτερο» έδαφος και με ελαστικούς όρους λειτουργίας.
«Κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα βρεθεί μπροστά σε τέτοιο δίλημμα. Η Ε.Ε. θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια πολιτική δύναμη. Θα πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας. Να μη της ζητήσουμε υπερβολικά πολλά…», δήλωσε ο Μ.Σούλτς και οι δηλώσεις του είναι χαρακτηριστικές.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Φιλοτίου 2-4, Αθήνα, Τ.Κ. 11362, Τηλ.: 210.8237.140, 6972.924356
Fax: 210.8218.633, e-mail: g.papasimos@yahoo.com
No Replies to "Ο «ανεύθυνος» κ. Σόιμπλε και το σχέδιο του «ευρωιερατείου»"