Μια απρόσμενη βουτιά και ο ρεαλισμός της κοινής γνώμης

Παρά τα πολιτικά και ιδεολογικά προβλήματα που προέκυψαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποστασιοποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την αναγκαστική μετακίνηση της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας προς θέσεις «μη αρεστές», οι τάσεις του εκλογικού σώματος παραμένουν ενθαρρυντικές και άξιες να εξεταστούν με νηφάλια σκέψη.

Του Γιώργου Παπασίμου*

Η μακροχρόνια κόπωση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων των αποδεκατισμένων από τη «μνημονιακή λαίλαπα», ενδέχεται να τους έχει «σπρώξει» προς κάποιους είδους συνειδητοποίηση: πως είναι «φτηνά» εργατικά χέρια, υποχείριο μιας κλειστής ευρωπαϊκής ελίτ και θύματα ενός  νεόκοπου, βάρβαρου εγχώριου «νέο»φιλελευθερισμού.

Αυτό που δείχνουν να αντιλαμβάνονται, είναι μια «ποιοτική» διαφορά ανάμεσα σε ό,τι επέλεγαν τα χρόνια της άγριας λιτότητας από το 2010 οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και ένα «κατ’ όνομα» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σε ό,τι υιοθετεί η Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας ως ανάγκη.

Η προσγείωση του κυβερνώντος κόμματος ήταν απότομη, οδυνηρή, μια απρόσμενη βουτιά στον ρεαλισμό, ο οποίος όμως δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως σχέση με τη «μεταστροφή» των συντηρητικών δυνάμεων κατά το παρελθόν. Θα είχε αν η Αριστερά, προσεχώς, επιχειρούσε  να δικαιολογήσει το μνημόνιο ως μοναδικό δρόμο ανάτασης της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Αν, δηλαδή, έκανε ό,τι ο Αντώνης Σαμαράς την επομένη ακριβώς της ανάληψης της πρωθυπουργίας το 2012. Και η επισήμανση που κάνουμε δεν είναι απλώς πολιτική αλλά βαθιά ιδεολογική…

Η Νέα Δημοκρατία ως το κόμμα της Δεξιάς που θεμελίωσε ένα διεφθαρμένο, πελατειακό και αναχρονιστικό κράτος και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της πλήρους οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, χωρίς υποδομή, χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς και  παραγωγική δομή, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα ηθικό ή ιδεολογικό, πέρα βέβαια από τη διαχείριση της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος. Γι’ αυτό εξάλλου προώθησε… με αληθινό «κέφι» την πλήρη αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και το γκρέμισμα του όποιου εναπομείναντος Κράτους Πρόνοιας.                    

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας, χωρίς να παρασιωπούμε την παταγώδη αποτυχία τους στην εκτίμηση των συσχετισμών των δυνάμεων εντός της ευρωζώνης και στη δυνατότητα νίκης, αντιλαμβάνονται πλήρως αυτό που συνέβη και γι’ αυτό ακριβώς θα ταλανίζονται, για καιρό πιθανώς, ιδεολογικά.

Όμως, επειδή δεν υπάρχει ιδεολογική «καθαρότητα» και ιδεολογική υπεροχή που λειτουργεί αυτοματοποιημένα, είναι ευκαιρία, ανιχνεύοντας τις ανάγκες και τις σκέψεις του ελληνικού λαού να αναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, με δεδομένο πως λειτουργούν και αντιλαμβάνονται την άσκηση της εξουσίας ως μέσον για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και την ανακατανομή του πλούτου.

Και οι μετρήσεις γνώμης αποτελούν ένδειξη του τι συντελείται αυτή την τόσο κρίσιμο περίοδο στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Metron Analysis, που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταίχμιο της διάσπασης, καταγράφει γι’ αυτόν διπλάσιο σχεδόν ποσοστό έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε προχθές Σάββατο στα «Παραπολιτικά» (που δεν «φημίζονται» για τη θετική τους στάση έναντί του) δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό  33,6%, ενώ στη ΝΔ μόλις 17,8% (εκτίμηση ψήφου 41,2%  ΣΥΡΙΖΑ και 21,9% Ν.Δ.). Στην αξιολόγηση δε του πρωθυπουργού, γίνεται εμφανές ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον πολιτικό στίβο χωρίς αντίπαλο. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα λάθη του, αποσπά τη θετική γνώμη του 61% των ερωτηθέντων.

Να που το εκλογικό σώμα δείχνει πιο ώριμο από ποτέ, ικανό να αντιλαμβάνεται την καλή πρόθεση και το ποιος τελικά λέει την αλήθεια, παρά την εκστρατεία δυσφήμισης της Αριστεράς και της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας. Να που δείχνει μεγαλύτερο ρεαλισμό ακόμη και από έμπειρα πολιτικά στελέχη που εμμένουν στην «καθαρότητα» μιας ασυμβίβαστης, αλλά ανίκανης να κυβερνήσει Αριστεράς.

Τώρα είναι η ευκαιρία να απαντήσουν θετικά, η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτόν πολιτικές δυνάμεις, στο σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά». Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν έρμαιο μιας αυξανόμενης «χυδαιοποίησης» της πολιτικής, που πιθανώς θα σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη  μετατόπιση προς τα ακροδεξιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”

 

* Ο Γιώργος Παπασίμος είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο,

μέλος Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»

http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=settings

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Μια απρόσμενη βουτιά και ο ρεαλισμός της κοινής γνώμης "

    Leave a reply

    Your email address will not be published.