«ΚΙΒΔΗΛΟΙ» ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ

Την ώρα που στη χώρα μας παγιώνονται ολοένα και περισσότερο οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων της τελευταίας επταετίας, μετατρέποντάς την από ισότιμο ευρωπαϊκό μέλος σε παρία, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. αφού διέλυσε τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από την προεκλογική της ρητορεία, προσπαθεί με επικοινωνιακό «ντοπάρισμα», που προσβάλλει όμως τον μέσο νου και όλους αυτούς που τη στήριξαν για μια ορθολογικότερη πορεία, να εμφανίσει την πρόσφατη έξοδο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ως αποφασιστικό βήμα για έξοδο από τα μνημόνια και μήνυμα για το τέλος της κρίσης.

Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη», Blog: papasimos.wordpress.com, Twitter: @PapasimosG

Πρόκειται για κίβδηλους πανηγυρισμούς και πρόδηλη μυωπική πολιτική, που θυμίζει τους καλόγερους του Μεσαίωνα που βάπτιζαν το κρέας ψάρι, βαυκαλιζόμενοι ότι έτσι νήστευαν. Κάτι αντίστοιχο αποτελούν και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί εξόδου της χώρας στις αγορές, ως δήθεν πιστοποιητικό μέγιστης κυβερνητικής επιτυχίας.

Εκ παραλλήλου, για πολύ διαφορετικούς όμως λόγους, υπάρχουν κάποια θετικά σχόλια στον ευρωπαϊκό Τύπο, αφού η «αποστειρωμένη» και περιφρουρημένη έξοδος στις αγορές χρησιμοποιείται ως ένα από τα επιχειρήματα στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτά, η σκληρή μονεταριστική μνημονιακή πολιτική, που διέλυσε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της, αρχίζει να επιφέρει δήθεν κάποια θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με τις απαραίτητες βέβαια επισημάνσεις, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η «δήμευση» της δημόσιας περιουσίας με την υπαγωγή της στο «Υπερταμείο».

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αφού η πραγματικότητα βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της κατασκευασμένης αισιόδοξης ρητορικής. Η έξοδος για δανεισμό στις αγορές προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, με ληστρικό επιτόκιο ύψους 4,67 %, για πενταετές ομόλογο, καθώς οι διεθνείς τοκογλύφοι είχαν εκ των προτέρων εξασφαλισμένα τα κεφάλαια με υψηλότατες αποδόσεις, αφού έως το 2022 η Ελλάδα έχει υπογράψει τη τήρηση «αιματηρών» πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5 %, που θα αφαιμάξουν ό,τι έχει απομείνει ως οικονομική ικμάδα στον τόπο αυτό.

Έτσι, είναι βέβαιο, ότι αυτή η έξοδος στις αγορές όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τη θέση της χώρας, αφού οι «λεονταρισμοί» της ελληνικής κυβέρνησης περί δήθεν «μεγάλου θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος», το οποίο επιτεύχθηκε με λογιστικό «μασάζ» και συνοδεύτηκε από τη συντριβή των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων της πλειονότητας των Ελλήνων, υπονομεύουν τους κεντρικούς και κρίσιμους στόχους της Ελλάδος: Τη διαγραφή του παράνομου και απεχθούς τμήματος του δημοσίου χρέους και τη ρύθμιση του υπολοίπου έως ότου αυτό καταστεί βιώσιμο και την εφαρμογή ουσιαστικής αναπτυξιακής διαδικασίας για άμεση αναστροφή τής, «πολεμικού τύπου», ύφεσης, που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Πρόκειται για εθνική αυτοκτονία. Ενώ επί επτά έτη η χώρα δέχθηκε και εφάρμοσε τη σκληρότατη και βίαιη εσωτερική υποτίμηση, διαλύοντας ακόμα και αυτόν τον στρεβλό παραγωγικό της ιστό, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του δημοσίου και εσωτερικού χρέους της, εμφανίζεται να πανηγυρίζει για την έξοδό της στις αγορές με επιτόκια που μόνο με αυτά της πτωχευμένης Αργεντινής, στην παρούσα διεθνή συγκυρία, μπορούν να συγκριθούν.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το κίβδηλο των πανηγυρισμών, αρκεί να αναφερθεί ενδεικτικά ότι, για το αντίστοιχο πενταετές ομόλογο, η Αυστρία δανείζεται με 0,2 %, η Πορτογαλία με 1,2 % και η Μαλαισία με 3,67 %!

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "«ΚΙΒΔΗΛΟΙ» ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.