«Κατακλυσμιαία» διλήμματα

Βρισκόμαστε στο «φίνις» των διαπραγματεύσεων με το «Ευρωϊερατείο» και τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους Ευρωπαϊκούς κύκλους και αντιμετωπίζουμε ως χώρα, στην κυριολεξία, ένα «κατακλυσμιαίο» δίλημμα: Την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουμε πορευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από μία σκληρή και επώδυνη συμφωνία στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων ή τη ρήξη και το Grexit, το οποίο, στις σημερινές συνθήκες, χωρίς καμία προεργασία, θα κινηθεί σε «αχαρτογράφητα ύδατα».

Του Γεωργίου Παπασίμου

Για να απαντήσει κάποιος με τη μεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα, εσωτερική συνέπεια και ρεαλισμό στο δίλημμα αυτό και να πάρει μία δύσκολη απόφαση, θα πρέπει να λάβει υπόψη, αφενός τον διεθνή περίγυρο και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις, ήδη, πολύπλευρες ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και από τον Πρωθυπουργό (Ρωσία, Κίνα, BRICS) και, αφετέρου, τη δραματική κατάσταση της παραγωγικής δομής της χώρας, που έχει προκύψει μετά τον προηγούμενο πενταετή νεοφιλελεύθερο μνημονιακό «οδοστρωτήρα».

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσει και τις συνέπειες που θα δημιουργήσει στη χώρα, στη σημερινή κατάσταση, μία ρήξη και επιστροφή στην δραχμή, αν μάλιστα κανείς αναλογισθεί, σκεπτόμενος αντικειμενικά, ότι το πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα δεν είναι το νόμισμα αλλά η διαλυμένη οικονομική της βάση, οι διαβρωμένοι θεσμοί και η οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που επέφεραν στην πατρίδα οι μνημονιακές «εθελόδουλες» πολιτικές δυνάμεις και η «παρασιτική» οικονομική ολιγαρχία. Αυτοί που αποτελούν το «σύστημα παρακμής» που ακόμα και σήμερα, μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, παραμένει ισχυρό, κατέχοντας σημαντικά τμήματα στον δημόσιο τομέα, στην οικονομία και στις σχέσεις με τους ξένους διεθνείς «τοκογλύφους».

Κι αυτό, γιατί η απλή αλλαγή νομίσματος δεν επιφέρει αυτόματα τη λύση των προβλημάτων και την ανάπτυξη της χώρας, πόσω μάλλον όταν αυτή θα γίνει άτακτα και με πολιτική σύγκρουση με την πλειονότητα του Δυτικού κόσμου. Η ρήξη και η εύκολη ρητορεία περί επιστροφής στην δραχμή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω τρομακτικά πλήγματα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, λαμβανομένου υπόψη ότι παραμένουν ανοιχτά και όλα τα εθνικά μας θέματα.

Η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας αναλαμβάνοντας την εξουσία της χώρας, μετά την ανηλεή μνημονιακή καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας μας, προσπάθησε να έλθει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κριτήρια, αφενός, την προστασία των ασθενέστερων και μεσαίων κοινωνικών τάξεων, που «συντρίφθηκαν» την προηγούμενη περίοδο της μνημονιακής «λαίλαπας» και, αφετέρου, την εξασφάλιση σημαντικών χρηματικών πόρων για την αναπτυξιακή πορεία και επανεκκίνηση της χώρας μετά από την επταετή «πολεμικού τύπου» ύφεση. Κάτι που προϋποθέτει τη σαφή ρύθμιση του δημοσίου χρέους και συγκεκριμένα αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, που βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαπραγματευτικής πορείας, η συμφωνία ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή είναι, αντικειμενικά, σκληρή και δύσκολη. Αντίβαρο σ’ αυτήν μπορεί να αποτελέσει η απομείωση του δημοσίου χρέους και το εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι, για τον Πρωθυπουργό και τον βασικό πυρήνα αυτής της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, έφθασε η ώρα της τελικής, μεγάλης και δύσκολης απόφασης. Η πορεία της θα κριθεί από το εάν είναι σε θέση, μετά από μία τέτοια δύσκολη συμφωνία, να επαναπροσδιορίσει την παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας, να προχωρήσει στην τιμωρία αυτών που αποτέλεσαν τον πυρήνα του κλεπτοκρατισμού στην Ελλάδα, να αναδιαμορφώσει το δημοκρατικό πολίτευμα και τους ενδιάμεσους θεσμούς, με πυρήνα την προστασία των ατομικών και συλλογικών εγγυήσεων κάθε πολίτη. Κυρίως όμως, να είναι απόλυτα ειλικρινής και ταπεινή απέναντι στον ελληνικό Λαό, αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές και τις δυσκολίες στον δρόμο μας και στην «έξοδο προς το ξέφωτο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΡΕΥΝΑ” ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ

https://www.facebook.com/giorgos.papasimos

Twitter: @PapasimosG

 Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Φιλοτίου 2-4, Αθήνα, Τ.Κ. 11362, Τηλ.: 210.8237.140, 6972.924356

Fax: 210.8218.633, e-mail: g.papasimos@yahoo.com

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "«Κατακλυσμιαία» διλήμματα "

    Leave a reply

    Your email address will not be published.