Κάτσε καλά Κατρούγκαλε

Του Γεωργίου Παπασίμου, δικηγόρου, μέλους Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ»*

Το σύνθημα του τίτλου, που ακούστηκε κατά κόρον στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στην Αθήνα, παρά την απλότητά του και το «ποδοσφαιρικό» ύφος, αποτυπώνει καλύτερα από οτιδήποτε το αδιέξοδο και το «κακότεχνο», από κάθε άποψη, σχέδιο «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», που προτίθεται να καταθέσει ως νόμο στη Βουλή η κυβέρνηση.

Του Γεωργίου Παπασίμου, δικηγόρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ», site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG)

Κι αυτό επειδή, πέρα των «κούφιων» μεγαλοστομιών περί ισότητας, ισονομίας κ.λπ., που αφειδώς «αναμασά» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η ουσία είναι πως πρόκειται για ένα «συμβόλαιο θανάτου» των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των εν γένει αυτοαπασχολούμενων.

Η Ελλάδα, ως περιφερειακός καπιταλιστικός σχηματισμός από την ίδρυσή της έως σήμερα, δεν είχε ποτέ σοβαρή αστική τάξη, αλλά μια ομάδα «παρασιτικής ολιγαρχίας», με έντονη την «κλεπτοκρατική» ροπή. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός τη μη δημιουργία σοβαρής βιομηχανικής βάσης και αφετέρου, την έλλειψη σοβαρών παραγωγικών υποδομών στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Είχαμε, δηλαδή, την επιλογή της οικονομικής ολιγαρχίας σε «αγαστή συνεργασία» με τις πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, έδειξαν «υποτελή» στάση, να εισάγει στη χώρα προϊόντα, αντί να δημιουργήσει παραγωγικές βάσεις παρασκευής αυτών στην Ελλάδα, ενισχύοντας δραματικά τον «παρασιτικό» χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά δε την κρίσιμη περίοδο της Μεταπολίτευσης, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για δημιουργία ανταγωνιστικών δομών στους τομείς που η Ελλάδα είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως αγροτική παραγωγή, τουρισμό, ορυκτό πλούτο, υπηρεσίες κ.λπ., επικράτησε ο «κλεπτοκρατισμός», η διαπλοκή, η διαφθορά και ο εύκολος ατομικός πλουτισμός. Με αυτό το αντιπαραγωγικό «πελατειακό» και διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία και στη μνημονιακή κηδεμονία. Κηδεμονία που, πέραν της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, οδήγησε στην εκχώρηση κυριαρχίας στους δανειστές και μετέτρεψε  τη χώρα μας σε ιδιότυπη «αποικία χρέους».

Κι ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η έξοδος από τη δεκαετή καταστρεπτική ύφεση, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η πρόταση για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» συνιστά το «κύκνειο άσμα» της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας, καθώς η μνημονιακή αποδοχή για μείωση του προϋπολογισμού για το ασφαλιστικό κατά 1,8 δισ. επιλέγεται από την κβέρνηση να «πέσει στις πλάτες» των μοναδικών παραγωγικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας (πρωτογενούς τομέα, υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Κι αυτό επειδή η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία, σημειωτέον, αγγίζει τα όρια «παρανοϊκής οικονομικής επιλογής», καθόσον δεσμεύει το 75 – 80% των εισοδημάτων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τη βαρύτατη και υπέρμετρη υφιστάμενη φορολογία, θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο χιλιάδων επαγγελματιών από την παραγωγική διαδικασία, χωρίς, μάλιστα, καμία εναλλακτική λύση για τους περισσότερους από αυτούς, πλην της πιο καταστροφικής για τους νέους, που είναι η έξοδός τους από τη χώρα!

Είναι λυπηρό που η σημερινή κυβέρνηση, που ήλθε ως εκφραστής της ελπίδας για τη σωτηρία της χρας, μετατρέπεται γοργά και αυτή σε πολιτικό μνημονιακό «βαρίδι», δημιουργώντας έτσι κατήφεια, απογοήτευση αλλά και θυμό σε πολλούς, που αγωνίσθηκαν και βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία. Γι’ αυτό και το «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε!» αφορά αναλογικά όλη την κυβέρνηση και αποτελεί μια «κραυγή» προειδοποίησης για αλλαγή των κυβερνητικών επιλογών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα δάνεια».

* Φιλοτίου 2-4, Αθήνα, Τ.Κ. 11362, Τηλ.: 210.8237.140, 6972.924356

Fax: 210.8218.633, e-mail: g.papasimos@yahoo.com

Twitter: @PapasimosG

 

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Κάτσε καλά Κατρούγκαλε"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.