Η ΑΤΤΙΚΗ «ΕΑΛΩ»

Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»

Οι επισημάνσεις μας, με αφορμή την προηγηθείσα οικολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό Κόλπο, ότι όταν μια χώρα τεθεί σε τροχιά παρακμής, όπως η Ελλάδα εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, αυτή διαχέεται σε όλους τους «αρμούς», που συνθέτουν το πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό εποικοδόμημα. Αυτές δυστυχώς, γρήγορα επιβεβαιώθηκαν με την ανείπωτη τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που την έπληξαν. Κι αυτό, επειδή πρόκειται για μια ολιστική, γενικευμένη κρίση, που θυμίζει τον επιθετικό καρκίνο: προσβάλλει ραγδαία όλο το σώμα του ασθενούς και μόνο ριζική ανατροπή της κατάστασης μπορεί να αποτελέσει κάποια ελπίδα.

Τα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα γι’ αυτήν τη μόνιμη κακοδαιμονία της Ελλάδας, που μετατρέπεται σταδιακά σε «απροστάτευτη πατρίδα», μένουν αναπάντητα από την εκάστοτε παραλυτική πολιτική εξουσία και επικαλύπτονται, συνήθως, από ασκήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης και άμυνας. Κανείς δεν αναλαμβάνει γενναία τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν, αντί, για παράδειγμα, να προβαίνει σε… αυτομηνύσεις για «κούφιο» εντυπωσιασμό! Κάτι τέτοιο θα ήταν εξόχως ευεργετικό και λυτρωτικό για τη χώρα, όπου ευδοκιμεί η ατιμωρησία και η «λαμογιά», για τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης και συνείδησης.

Η πρόσφατη τραγωδία, στην υποβαθμισμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αφενός καταδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες ενός «νόθου» πελατειακού και ανίκανου κράτους, όπως διαμορφώθηκε από την οικονομική ολιγαρχία, που το κύριο γνώρισμά της είναι τα «παρασιτικά» χαρακτηριστικά και η «μαυραγορίτικη» αντίληψη, και του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού, κεντρικού και περιφερειακού, ως εφαρμοστή τους.

Ένα εξ αυτών των «διαχρονικών εγκλημάτων» είναι η δημιουργία του οικιστικού «τερατουργήματος» του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου έχουν στοιβαχθεί εκατομμύρια πολίτες, που βρίσκονται περισσότερο από ποτέ απροστάτευτοι απέναντι στις επερχόμενες δραματικές κλιματολογικές αλλαγές, που παρατηρούνται πλέον όχι μόνο σε μακρινές περιοχές του πλανήτη αλλά και στη Μεσόγειο.

   ÌÁÍÄÑÁ//ÐËÇÌÌÕÑÅÓ ÊÁÉ ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÅÓ(EUROKINISSI / ÓôÝëéïò Ìéóßíáò)

Είχε προηγηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, το κάψιμο κάθε πράσινου πνεύμονα του λεκανοπεδίου, χωρίς την τιμωρία κανενός και χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου αποκατάστασης. Αντίθετα, στη λογική της «πελατειακής» εξυπηρέτησης των ψηφοφόρων είχαμε επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις και εντάξεις αυθαιρέτων ακόμα και σε καμένες δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ειδικούς, εκ των βασικών αιτιών της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, είναι η καταστροφική πυρκαγιά του όρους Πατέρα το 2016, χωρίς να ληφθεί κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, αν και ήταν γνωστό ότι είχαν μπαζωθεί σημαντικά ρέματα της περιοχής και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις.

Είναι προφανές ότι, αν είχε, για παράδειγμα, νομοθετηθεί ως «ιδιώνυμο κακούργημα» η καταπάτηση καμένων δασικών εκτάσεων, και η παροχή πολεοδομικών αδειών για κτίσματα σε ρέματα, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η πρωτοφανής αποψίλωση του δασικού πλούτου προς όφελος των καταπατητών και των κερδοσκόπων της γης, καθώς και το ανεξέλεγκτο και το καταστροφικό μπάζωμα των ρεμάτων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αν κάποιος δει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, μικρές ή μεγάλες, θα παρατηρήσει ότι αυτές έχουν χτιστεί και αναπτύσσονται γύρω από ποταμούς και ρέματα. Η Αθήνα, όμως, και το λεκανοπέδιο της Αττικής γενικά, έχουν χτιστεί στην αντίθετη ακριβώς καταστρεπτική λογική του μπαζώματος όλων των ρεμάτων και της υπογειοποίησης των ποταμών (Κηφισού, Ιλισσού κ.λπ.). Εκτός μάλιστα από την αισθητική «βαρβαρότητα» αποδεικνύεται πλέον ότι αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια των οικιστικών περιοχών, με δεδομένη και την κλιματική παγκόσμια αλλαγή, που δημιουργεί πολλά συσσωρευμένα ακραία φαινόμενα.

Έτσι, εκ των βασικών αιτιών της πρόσφατης τραγωδίας ήταν και το μπάζωμα των ρεμάτων και χειμάρρων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας (Σαραντάπορο, Αγία Αικατερίνη, Λυκόρρεμα, Λούτσα κ.λπ.). Μάλιστα, αυτό αποτελούσε κύριο παράδειγμα αποφυγής για τους φοιτητές, στο μάθημα «Υδρογεωλογία και Υδραυλική Μηχανική», όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας Δ. Παπανικολάου. Αυτό και μόνο μεγεθύνει την υποκρισία των υπεύθυνων και ανεύθυνων, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό, είχε γίνει δε και σχετική ειδική μελέτη για συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που παρέμεινε όμως στα συρτάρια της Περιφέρειας, χωρίς να υλοποιηθεί.

Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα, απέναντι σε αυτά τα απανωτά χτυπήματα, ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης των πολιτών, που θα μπει εμπόδιο και θα αποκρούσει την επίθεση της «αγέλης των πεινασμένων λύκων», δηλαδή των πάσης φύσεως μεταπρατικών συμφερόντων, που αποτελούν και τον «πελατειακό βραχίονα» των σημερινών κομμάτων εξουσίας και βυθίζουν τη χώρα «στη λάσπη» και το τέλμα.

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Η ΑΤΤΙΚΗ «ΕΑΛΩ»"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.