«ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ» ΔΑΣΗ: Η ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΣΧΕΧΗ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ»

Το «σωτήριον έτος 1981», ενόψει της προδιαγραφόμενης τότε κοινωνικοπολιτικής Αλλαγής στην Ελλάδα, μια καθαρή δημόσια τοποθέτηση-δέσμευση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διαπεράσει ως ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο τους παραδασόβιους κατοίκους αλλά και την πλειονότητα του ελληνικού λαού.Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη», Twitter: @PapasimosG

 

Ήταν η υπόσχεση, που για πρώτη φορά διατυπωνόταν δημόσια , ότι η ελληνική Πολιτεία θα αντιμετώπιζε ένα κακοφορμισμένο «καρκίνωμα» στα πλευρά του νεοελληνικού κράτους, που ήταν τα διακατεχόμενα δάση, που της προκαλούσαν ιδιώτες, που είχαν σχέση ή αποτελούσαν συνέχεια των ιδιοκτητών των «τσιφλικιών».

Λύση που θα βασιζόταν στις αρχές του δημοσίου συμφέροντος και στην προστασία των παραδασόβιων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους φυσικούς περιβαλλοντικούς πόρους της χώρας και παράλληλα να αποτελέσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό «εργαλείο» της υπαίθρου αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Είναι γνωστό, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, σε όλους τους πολίτες, ότι όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821 μ’ έναν ηρωικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αυτοί που επωφελήθηκαν από το «ξεπούλημα» των εθνικών γαιών, που ήταν δημόσια περιουσία, ήταν αυτοί που συνεργάζονταν με την τουρκική εξουσία (κοτζαμπάσηδες και λοιποί). Αυτοί αποτέλεσαν και τον χώρο έκφρασης ενός ιδιότυπου «οικονομικού παρασιτισμού», που διαπερνά, από τότε, το ελληνικό κράτος και την οικονομική του ηγετική ομάδα-ολιγαρχία μέχρι και σήμερα, αποτελώντας μια εκ των βασικών αιτιών για την σημερινή «παραλυτική» του κατάσταση, σχεδόν 200 χρόνια μετά.

Στη συνέχεια, ενόψει της απελευθέρωσης και άλλων περιοχών, όπως η Θεσσαλία το 1881, οι Τούρκοι διοικητές των περιοχών αυτών (πασάδες, μπέηδες κ.λπ.) φρόντισαν, για ίδιο όφελος, να πουλήσουν τις περιοχές που κατείχαν στους «παραμονεύοντες» Έλληνες «τσιφλικάδες», που απέκτησαν τεράστιες δημόσιες εκτάσεις, χωρίς όμως να κατέχουν νόμιμους τίτλους. Κι αυτό επειδή σε όλες τις κατεχόμενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτή διατηρούσε, για λογαριασμό της, την αποκλειστική κυριότητα και παραχωρούσε μόνο την χρήση αυτών στους πασάδες, μπέηδες κ.λπ. (ιδιότυπο δικαίωμα χρήσης και κατοχής), οι οποίοι ουδέποτε απέκτησαν κυριότητα επί της ελληνικής γης, για να μπορούν και να τη μεταβιβάσουν.

Η νομική αυτή κατάσταση, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν, είχε ως συνέπεια την αυτόματη μεταβίβαση της κυριότητας των απελευθερωμένων εδαφών από το Οθωμανικό στο ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχό του και, κατά συνέπεια, την πλήρη ακυρότητα όλων των τίτλων που έφεραν ή επικαλούνται οι φερόμενοι ως Έλληνες «νεοτσιφλικάδες» από γνωστούς ή άγνωστους Οθωμανούς.

         elafi-kalampakas-1024x683  

Όμως, οι στρεβλώσεις, τα πελατειακά συμφέροντα, οι συνεχείς πολιτικές ανωμαλίες και οι διχασμοί, που διατρέχουν την ελληνική ιστορία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εθνικής ηγετικής ομάδας-αστικής τάξης, όπως έξοχα αναλύει ο μεγάλος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός αντίστοιχης μορφής ελληνικού κράτους και διοίκησης. Συνέπεια αυτής η πιο πάνω ξεκάθαρη νομική κατάσταση να καταστρατηγηθεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, μέσα από την «παραλυτική» συμπεριφορά της, να διεκδικούνται παράνομα τεράστιες δημόσιες εκτάσεις, όπως, για παράδειγμα, το υπέροχο δάσος Ελαφίου Τρικάλων.

Απέναντι δε σε αυτήν την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια των επίδοξων «νεοτσιφλικάδων», να μετατρέψουν μια δημόσια περιουσία σε ιδιωτικό τους «φέουδο», η μόνη αντίσταση και αντίδραση προήλθε από τους παραδασόβιους κατοίκους, όπως αυτούς του Ελαφίου Τρικάλων, που στην κυριολεξία με τον αγώνα τους «φυλάττουν Θερμοπύλες».

Για μια ακόμα φορά, αυτές τις ημέρες, σύσσωμοι οι κάτοικοι του Ελαφίου, με την παρουσία τους, αποτρέπουν την καταστροφή μέσω της αποψιλωτικής υλοτόμησης του δάσους αυτού, από συνεργείο υλοτόμων που προστατεύεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το θέμα της διεκδίκησης δασών από ιδιώτες αποτελεί μια παράμετρο που έχει απομείνει από το τεράστιο πρόβλημα των «τσιφλικιών», που ταλάνισαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία και αποτελεί, ουσιαστικά, «προπατορικό αμάρτημα» της εξαρτημένης και υποτελούς ολιγαρχίας της χώρας και των εκάστοτε εκφραστών της.

Έτσι, οι ευθύνες των αρμοδίων πολιτικών εξουσιών, υπηρεσιών και υπαλλήλων του ελληνικού κράτους για το θέμα αυτό είναι τεράστιες, αγγίζοντας και τον πυρήνα των ποινικών ευθυνών.

Χαρακτηριστικά, στις εγκρινόμενες, από την αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, διαχειριστικές μελέτες των ιδιωτών για υλοτόμηση του δάσους Ελαφίου για ίδιον κέρδος «καταπίνεται αμάσητο» το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη φροντίδα της πανίδας αυτού του υπέροχου δασικού συστήματος. Επιτρέπεται δε η μορφή της αποψιλωτικής υλοτόμησης, που απαγορεύεται στο σύνολο της Ευρώπης αντί της μορφής της αναγωγικής αραίωσης του δάσους, όπως προτείνει, χωρίς να εισακούεται το αρμόδιο Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Ακόμη, αναφέρεται ρητώς ότι οι ιδιώτες είναι δήθεν συγκύριοι του δάσους αυτού και όχι απλώς διακάτοχοί του, προσβάλλοντας ευθέως και βάναυσα το δικαίωμα κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, θα περίμενε κάποιος, να προστατεύεται από τα όργανά του, και όχι να καταστρατηγείται από αυτά!

Μάλιστα, ενόψει και της επετείου της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, που αποτελεί ένα ιδρυτικό,  ριζοσπαστικό κείμενο μιας άλλης ουσιαστικά δημοκρατικής και κυρίαρχης Ελλάδας, θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί ευθέως την υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης να υλοποιήσει τουλάχιστον την ανολοκλήρωτη υπόσχεση-δέσμευση του Ανδρέα Παπανδρέου. Να λύσει το διαχρονικό αυτό «εθνικό έγκλημα» των διακατεχομένων δασών,  χωρίς να υποδύεται τον προσφιλή «ρόλο» του «Ποντίου Πιλάτου», όταν βέβαια τον επικαλείται κατά περίσταση (χαρακτηριστικό είναι το προχθεσινό άρθρο του Πρωθυπουργού).

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "«ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ» ΔΑΣΗ: Η ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΣΧΕΧΗ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ» "

    Leave a reply

    Your email address will not be published.