Έλληνες πολίτες: Τα ζητούν όλα και με τη μία

Του Γιώργου Παπασίμου, δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

Τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της προσπάθειας της κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας και η ενόχληση που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα κρατά σε εγρήγορση τα επικοινωνιακά επιτελεία της αντιπολίτευσης, που διατηρεί ακόμη ισχυρά όπλα-μέσα μιας φτηνής αλλά όχι αμελητέας προπαγάνδας.

Το θυμικό των Ελλήνων, η νοοτροπία τους, ως απόρροια μιας συγκεκριμένης αντίληψης και συμπεριφοράς αποτελούν το ερέθισμα για να αναδειχθούν ζητήματα που σε κάθε άλλη περίπτωση θα περνούσαν στα ψιλά των εφημερίδων.

Η οικονομική κατάρρευση και το Grexit παίχτηκε αρκετό καιρό -παράλληλα με την απαξίωση του οικονομικού επιτελείου και του Γιάνη Βαρουφάκη– και με τη βοήθεια των διεθνών Μέσων παραμένει ένας από τους άσους που κρατούν στα χέρια τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η εσωτερική ανασφάλεια, με την αναρχία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξή της, αναδεικνύεται ως μια δεύτερη αιχμή που επιθυμεί  να ανασύρει τον φόβο για το άγνωστο και τις “τυφλές” πράξεις βίας.

Οι ξένοι μετανάστες ως απειλή κατά της ακεραιότητας και της καθαρότητας του έθνους, προβάλλουν ως ένα τρίτο ατού που ευαισθητοποιεί το δεξιό ακροατήριο, αυτό που γύρισε ευθαρσώς την πλάτη στα μνημόνια και το δίδυμο Σαμαρά- Βενιζέλου.

Οι ημερομηνίες ενός πιθανού Grexit διαδέχονται η μια την άλλη, τα γεγονότα ή τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο ή τη Βουλή και η κατάληψη της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο διογκώνονται και ξαφνικά αποτελούν κυρίαρχο θέμα και οι ορδές των “βαρβάρων” που καταφτάνουν από την Τουρκία και προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά αυξάνονται, μαζί με τα αναλυτικά ρεπορτάζ, σε βαθμό να απειλούν την οντότητα της χώρας.

Τι αλήθεια περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από μια αριστερή Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας; Πέρα από την ψυχροπολεμική αντίληψη αντιπολιτευτικών, μνημονιακών και συντηρητικών δυνάμεων και μια μεθοδολογία που υπακούει στους βασικούς κανόνες του παρελθόντος, οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες.

Αν ρωτήσει κάποιος τους μη ψηφοφόρους του ή και εκείνους -που είναι ίσως πολλοί- που τον ψήφισαν “χλιαρά”, ως αντίδραση σε αυτό που βίωναν ως καθημερινή οικονομική τραγωδία, πώς βλέπουν τη νέα κυβέρνηση, θα σου απαντήσουν με διστακτικότητα συνηθισμένοι σε προεκλογικές υποσχέσεις και ύστερες διαψεύσεις.

Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια εξουσίας, πως δηλαδή δεν αρκεί να πετύχεις νίκη στις εκλογές και να σχηματίσεις κυβέρνηση για να αναλάβεις τα ηνία του κράτους.

Σήμερα, στις δομές του κράτους, αν και υπάρχει, σε κάποιο βαθμό, εκδημοκρατισμός, οι σχέσεις διαπλοκής που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ των κέντρων αποφάσεων και της οικονομικής ολιγαρχίας είναι τόσο αναπτυγμένες και πολυδαίδαλες που χρειάζεται χρόνος, επιμονή και λαϊκή κινητοποίηση για να διαρραγούν.

Με τόσο πόνο που βίωσαν οι Έλληνες είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσεις την “ορμητική” τους διάθεση. Αυτή που τους υπαγορεύει να τα ζητούν όλα και με τη μία. Ζητούν από μια κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ούτε τρεις μήνες στο τιμόνι της χώρας, να μετατρέψει σε νόμους όλες τις δεσμεύσεις της…

Πόσο πολύ επηρεάζονται οι Έλληνες πολίτες από αυτές τις “αντιπολιτευτικές κραυγές”;

Πόσο πολύ παρασύρονται στον ίλιγγο των ξένων πρακτορείων, η απήχηση των οποίων στα ελληνικά ΜΜΕ -για προφανείς λόγους- είναι τεράστια;         

Αυτό που θα μπορούσε να πράξει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση είναι να κρατήσει την ψυχραιμία της, να μην υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις αλλά να βρει και τη λύση που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό του χρέους, έστω και προσωρινά, να δουλέψει με απόλυτη επίγνωση του περίγυρού της, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, να είναι συμπαγής και να αντιμετωπίζει άμεσα όλα όσα συνιστούν όπλο στα χέρια μια άγριας, σκληρού ροκ, επίθεσης στο εσωτερικό μέτωπο. Εδώ οι “αριστεροσύνες” είναι επικίνδυνες και πολιτικά άστοχες.

Γ.Π.

 

 

Κοινοποίηση Άρθρου σε Share on FacebookTweet about this on Twitter

No Replies to "Έλληνες πολίτες: Τα ζητούν όλα και με τη μία "

    Leave a reply

    Your email address will not be published.