Οι προσεχείς Ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία (την μεγαλύτερη, ενδεχομένως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, αφού τα αποτελέσματά τους θα έχουν καταλυτικές συνέπειες, τόσο όσον αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Χώρας, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Η ιστορική διαδρομή του ανθρώπινου γένους έδειξε, ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο, καθορισμένο με απόλυτους «σιδερένιους» νόμους, αλλά πάντα ενυπάρχει το «τυχαίο», υπό την ευρεία και φιλοσοφική έννοια του όρου ιδωμένο, αυτό που μπορεί να «πυροδοτήσει» απρόβλεπτες ανατρεπτικές εξελίξεις, όπως στην παρούσα φάση, η μεγάλη και διευρυνόμενη κοινωνική κρίση μπορεί να προκαλέσει διαδικασίες ανατροπής της «παντοδυναμίας» των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών. Οι πάσης φύσεως «μονόδρομοι» στην ιστορική διαδρομή και οι ακλόνητες βεβαιότητες, έχει αποδειχθεί, πολλές φορές, ότι μπορεί να καταρρεύσουν «εν μια νυκτί».
Όσον αφορά την Χώρα μας, τέσσερα χρόνια πλήρους «ξεδιπλώματος» του μνημονιακού «οδοστρωτήρα» και εφαρμογής των «προκρούστειων χειρουργικών» νεοφιλελεύθερων «πειραματισμών στο σώμα» της κοινωνίας, αντιμετωπίζουμε το παράλογο και την μεγάλη τραγική αντίφαση: Οι «καταστροφείς» να εμφανίζονται ως «σωτήρες», επιστρατεύοντας όλους τους μηχανισμούς και τα επικοινωνιακά μέσα περί αυτού, από το ανύπαρκτο και εικονικό «πλεόνασμα», την χυδαία κινδυνολογία και τις «ενέσεις» ψευδοαισιοδοξίας και επιχειρούν την υφαρπαγή της ψήφου για την αποφυγή του μοιραίου γι’ αυτούς, λυτρωτικού, όμως, για την Χώρα. Την πολιτική ανατροπή, δηλαδή, της μνημονιακής «δαγκάνης», που έχει προκαλέσει βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας, μετατρέποντας αυτήν σε σύγχρονη ιδιότυπη «αποικία χρέους» του Βερολίνου.
Το αποτέλεσμα, συνεπώς, των Ευρωεκλογών, έχει κομβική σημασία για την σημερινή κατάσταση της Χώρας, αφού η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως βασικού πυρήνα ενός αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου Σωτηρίας, θα θέσει σε παντελώς διαφορετική τροχιά και βάση το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Όσον αφορά την Ευρώπη, επίσης ευρισκόμενη σε μεγάλη και ιστορική συγκυρία, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι κρισιμότατο, γιατί, τυχόν συνέχιση της σημερινής πορείας οδηγεί σε πλήρη «Γερμανοποίησή» της, με βάση τις στρατηγικές του Γερμανικού imperiumκαι του «αδηφάγου» «οικονομικού εθνικισμού», που εκμεταλλευόμενο την μεγάλη καπιταλιστική χρηματοπιστωτική κρίση, σε συνδυασμό με τα «εκ γενετής» μεγάλα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής συγκρότησης (δημοκρατικό, πολιτικό, οικονομικό), απειλεί να μετατρέψει σε «μακρινή ανάμνηση» τις έννοιες του Ευρωπαϊκού Οράματος της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.
Είναι προφανές, ότι η ενίσχυση των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς και των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ, πέραν των διαφορών, που υπάρχουν μεταξύ τους,οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, που είναι η ολοκλήρωση της «Γερμανοποίησης» της Ευρώπης, δηλαδή την διαβάθμιση των τυπικά ισότιμων Χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη την Γερμανία και τελευταίες σ’ αυτόν τον «κρίκο» τις Χώρες του Νότου, με προεξάρχουσα την Ελλάδα.
Έτσι, για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και των Ευρωπαϊκών Λαών, απαιτείται άμεση διαδικασία ανατροπής αυτής της πορείας. Και υπάρχει τέτοια εναλλακτική πολιτική πρόταση:
Είναι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ως επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει ως στόχο μία άλλη Ευρώπη, αυτή των εργαζομένων, της αλληλεγγύης, του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, με περισσότερη δημοκρατία, αναπτυξιακές πολιτικές και κατάργηση των προγραμμάτων λιτότητας, νέα μεταναστευτική πολιτική για την αποτροπή της μετατροπής των Χωρών του Νότου σε «αποθήκες ψυχών» και ισχυρή πολιτική ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου. Μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση, που μπορεί να δώσει άμεσα το χαμένο πολιτικό «οξυγόνο» στο Ευρωπαϊκό Όραμα, που βρίσκεται σήμερα «σε κώμα», εξαιτίας των ακολουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της Γερμανικής πρωτοκαθεδρίας.
Αναμφισβήτητα, η ιστορική συγκυρία αυτών των Ευρωεκλογών είναι τεράστια και «πυκνή» και μπορεί κανείς να κάνει λόγο για «κάλεσμα της Ιστορίας» στους Ευρωπαϊκούς Λαούς.
No Replies to ""Κάλεσμα ιστορίας""