Διαβάσαμε στις 12/1/2015 στο δικτυακό τόπο της Deutsche Welle: «Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ το κεφάλαιο των επανορθώσεων, αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έχει κλείσει. Και εκτός αυτού η Αθήνα δεν έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση.
ΑΡΘΡΟ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΡΕΥΝΑ” στη στήλη “Ανατροπές”, το προηγούμενο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2015.
Για αυτό το λόγο, συμπεραίνει ο κ. Γέγκερ, μια τέτοια συζήτηση στερείται κάθε βάσης. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών έγιναν σήμερα στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα. Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για οφειλές 11 δις ευρω της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής.»
Ας πάρουμε μία μία τις προτάσεις:
1η. «το κεφάλαιο των επανορθώσεων, αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έχει κλείσει» η Δυτική Γερμανία δύο χρόνια πριν την επανενοποίηση των δύο Γερμανίων δήλωνε με επιστολή του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα στις 5/7/1988 ότι, τα ζητήματα των πολεμικών επανορθώσεων που έχουν ανασταλεί με την συνθήκη του Λονδίνου θα ρυθμιστούν μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
2η. Όταν στις 14/11/1995 η Ελληνική κυβέρνηση έθεσε με διακοίνωση θέμα επανορθώσεων και κατοχικού δανείου η Γερμανία απέρριψε προφορικά τη διακίνωση επικαλούμενη την παρέλευση 50 χρόνων.
3η. Τα ελληνικά αιτήματα κάθε άλλο παρά στερούνται βάσης, και γιατί έχουν τεθεί και διότι βασίζονται (κυρίως) στις συνθήκες των Παρισιών του 1946 και του Λονδίνου του 1953, το δε κατοχικό δάνειο αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας.
Όντως υπήρξε διαρροή, (διαρροές για την ακρίβεια σε ελληνικά και αυστριακά ΜΜΕ), βάση της οποίας το νέο απόρρητο πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΓΛΚ αποτιμά το δάνειο στα 11 δις ευρώ.
Στις δηλώσεις Γέγκερ απάντησε την ίδια μέρα εκτενώς και εξαντλητικά ο Προκόπης Παυλόπουλος με άρθρο του στο προσωπικό του site, όπου και προβαίνει σε κατά προσέγγιση αποτίμηση του κατοχικού δανείου στα 60 δις ευρώ, και των επανορθώσεων στα 110 δις ευρώ.
Στη συνέχει ο κ. Γεγκερ επανέφερε για μία ακόμη φορά τα περίφημα 115 εκατομμύρια μάρκα της Σύμβασης της Βόννης του 1960 μεταξύ Ομοσπονδιακής Γερμανίας και Ελλάδας, που αφορούσαν, όπως αναφέρεται ρητώς σε αυτήν, μόνον σε όσους εθίγησαν «υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως δια λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρίας», άρθρο 1, ενώ στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι «ρυθμίζονται άπαντα τα ζητήματα άτινα αποτελούν το αντικείμενο της Συμβάσεως ταύτης….μη θιγομένων ετέρων νομίμων απαιτήσεων Ελλήνων υπηκόων». Επιπλέον την μη παραίτηση από κάθε δικαίωμα επιβεβαίωσε και ο τότε έλληνας πρέσβυς στη Βόννη με επιστολή του που έχει προσαρτηθεί στην Σύμβαση και επιβεβαιώνει επίσης και στην επιστολή του 1988 ο Γερμανός πρέσβυς γράφοντας: «η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει γενικές πολεμικές ζημίες, αλλά μόνον αποζημιώσεις για μέτρα διώξεως εκ μέρους των Εθνικοσοσιαλιστών για φυλετικούς θρησκευτικούς λόγους και διαφορετική κοσμοθεωρία».
Για να ολοκληρώσει την διαστροφή της πραγματικότητας ο κ. Γέγκερ εμφάνισε μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία, η προσχώρηση της Ελλάδας στην Χάρτα των Παρισίων έχει κλείσει το θέμα των επανορθώσεων, αποζημιώσεων κλπ που διεκδικεί η Ελλάδα από την Γερμανία.
Προκαλεί εντύπωση η σπουδή εκ μέρους της κυβέρνησης, μέσα στην προεκλογική περίοδο, αφ’ ενός να αποδέχεται δια της σιωπής διαρροή εκτιμήσεων του κατοχικού δανείου που αποτελούν ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της κατοχικής καταστροφής και αφ’ ετέρου να σιωπά μπροστά στην περιφρονητική απόρριψή εκ μέρους της Γερμανίας ακόμη και ενός τόσο «ελκυστικού εκπτωτικού πακέτου» κλεισίματος των κατοχικών οφειλών της προς την πατρίδα μας που για μία ακόμη φορά, αυτή την φορά χωρίς πόλεμο, συνθλίβεται με ευθύνη της Γερμανίας.
No Replies to "Πολεμικές επανορθώσεις: ελληνικές διαρροές και γερμανικά ψέματα"